Editie 9 | 27 januari 2014

De Hoeksteen

Wat betekenen gezin en familie voor jou? Het CDA noemt het gezin nog steeds de “hoeksteen van de samenleving”, maar ondertussen is het getrouwde stel met twee kinderen allang niet meer het ideaalbeeld waaraan iedereen moet en wil voldoen. En dat hoeft ook niet: In vroegere eeuwen was het pure noodzaak een gezin te stichten, maar nu hoeven onze kinderen ons niet meer te verzorgen, zodra we te oud zijn om zelf in ons levensonderhoud te kunnen voorzien. Onze generatie is eerder geneigd dingen als gezinsvorming toch nog maar even uit te stellen.

Toen mijn zusje onlangs ging trouwen had mijn vader het in zijn speech over dat hun keuze om wél te trouwen misschien even ongewoon is als de keuze van stellen uit zijn generatie om níet te trouwen. Hij had een punt.

Maar ondanks alle maatschappelijke veranderingen blijven mensen trouwen en (gelukkig) kinderen krijgen. Reden genoeg om de komende weken een aantal interessante onderzoeken op het gebied van gezin en familie in de spotlight te zetten. Onder meer mogen we lezen over gedetineerden die juist enorm kunnen profiteren van een relatie, omdat de recidivecijfers dalen wanneer (ex-)gedetineerden trouwen – ook al zit dat iets ingewikkelder, want de scheidingscijfers van veroordeelden zijn hoog, wat indirect weer tot instabiliteit en uiteindelijk criminaliteit kan leiden. Ook komen we te weten hoe de economische crisis ervoor zorgt dat mensen trouwplannen en het krijgen van kinderen uitstellen. Dit geldt zelfs voor mensen met een vaste baan. Verder lezen we over de effecten van echtscheidingen op kinderen.

Veel leesplezier!

Damian Trilling, redacteur versvak.nl

 

Vergeet ons niet te volgen op facebook & twitter!

copyright 2014, all rights reserved