Editie 15 – 9 juli 2014

Media en kinderen

De vakantie is begonnen, dat betekent lange dagen, vakanties, zee, zon, strand en barbecue. Maar we wonen in Nederland, dus er zitten altijd wel donkere, regenachtige dagen tussen. En wat doe je dan met de kinderen een hele dag in huis, ga je samen spelletjes doen of laat je ze lekker rustig achter computer, smartphone, tablet of televisie kruipen?Dat laatste? Vraag je je dan wel eens af: waar worden mijn kinderen via deze kanalen aan blootgesteld? Sluikreclame, slimme marketing, reclamespotjes waar zelfs het slimste kind moeilijk weerstand tegen kan bieden. Wat doet dit met ze? Worden ze hebberiger, gelukkiger of juist ongelukkiger, gulziger, materialistischer of niets van dit al? En als er effecten zijn, zijn ze dan omkeerbaar?

Maar media kunnen ook een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van kinderen, kinderen leren van computerspelletjes of educatieve programma’s, het kan goed zijn voor de politieke vorming of voor positieve associaties met gezonde producten in plaats van snoep en duur speelgoed.

In deze editie van versvak.nl leren we welke negatieve en positieve effecten mediagebruik op kinderen kunnen hebben. Hoe de negatieve effecten om te buigen zijn en hoe we positieve invloeden kunnen stimuleren. Kortom een erg nuttig onderwerp zo aan het begin van de vakantie op deze regenachtige dag!

Met vrolijke groet,

Marijn van Klingeren, hoofdredacteur versvak.nl           

 

copyright 2014 all rights reserved