Issue 3 | 1 oktober 2013

LGBT – rechten, acceptatie en cijfers

1 op de 10 wereldburgers is homoseksueel*; 1 op de 20 Nederlanders is homo**;  3 Tot 10% van de bevolking is homoseksueel***. Hoeveel zijn het er nou? De schattingen lopen flink uiteen. Hoe is dat mogelijk? Oude gegevens, slechte tellingen of verkeerde steekproeven? De kans bestaat dat dit komt doordat homoseksualiteit in sommige landen niet “bestaat”. Of beter gezegd, niet mag bestaan. Daar laat de wetgeving het niet toe om een relatie te hebben met iemand van hetzelfde geslacht. In andere landen mogen homoseksuele stellen wel samenwonen, maar niet trouwen. Elders mogen ze wel trouwen maar weer geen kinderen adopteren. Maar wie worden er eigenlijk meegerekend in deze tellingen? Zij, die aangeven wel eens gevoelens te hebben gehad, zij die een relatie hebben, of ooit een relatie hebben gehad met een persoon van hetzelfde geslacht? 

Nederland ziet zichzelf als een homotolerant land. En in vergelijking met andere Europese landen is dat het ook. Toch is er ook in Nederland nog veel te winnen op het gebied van gelijke rechten. Daarom besteedt versvak.nl deze week aandacht aan LGBT-rechten (dat betekent: Lesbisch homoseksueel biseksueel en transgender), homo-emancipatie en acceptatie.

Hanneke en Rozemarijn vertellen over de homotolerantie binnen Europa. Zij geven aan hoe het komt dat er verschillen in tolerantie tussen Europese landen bestaan. Sonja Alferink interviewde Tanja Ineke, voorzitter van de homobelangenorganisatie COC, over homorechten in Nederland. Verder in het versvak: wat zegt geslacht nu eigenlijk, of moeten we spreken van gender? Lisette Kuyper van het SCP vertelt meer over transgender, oftewel in hoeverre klopt iemands geslacht (biologisch gezien man of vrouw) met zijn of haar gender (gevoelsmatig meer mannelijk of vrouwelijk). En transseksualiteit: is die term niet iets te zwart-wit?

Marijn van Klingeren, hoofdredacteur van versvak.nl


Copyright 2013 all rights reserved | gepubliceerd op 1 oktober 2013