Editie 21 | Mei 2015

The Times They are a Changing

Wanneer ik denk aan protestacties heb ik de tijd van mijn ouders in mijn hoofd, Provo’s, Dolle Minna, witte fietsen, bh verbrandingen, vrije seks en de maagdenhuisbezetting. Maar wacht eens even…

De wereld is nog altijd bewerkelijk en dat blijkt maar weer wanneer je ziet dat mensen nog steeds maatschappelijke, economische en politieke veranderingen niet zomaar voor lief nemen. De 21ste eeuw kent al een schat aan grote protestacties: Occupy, de Arabische lente, en recentelijk de Maagdenhuisbezetting, om er een paar te noemen. Allemaal tekenen dat mensen ook vandaag de dag nog niet zomaar meegaan in wat voor hen besloten wordt. Mede hierdoor blijven protestacties fascinerend vanuit zowel maatschappelijk als wetenschappelijk perspectief.

The answers are blowing in the wind

Over (politiek) activisme kunnen vele vragen gesteld worden: Welke factoren spelen een rol bij het ontstaan van een protestactie? Wat maakt aan protestactie succesvol en hoe worden mensen gemobiliseerd? Wat is het verschil tussen de protestacties van weleer en nu en hoe heeft dat de activist en de protestacties veranderd?

Door het internet is tegenwoordig een hoop meer en sneller mogelijk dan 50 jaar geleden. Protestacties kunnen zich daardoor ook makkelijker verspreiden, netwerken ontstaan op grotere schaal omdat via Internet mensen snel en efficiënt aan te spreken zijn. Fysieke afstand, zo lijkt het, speelt daarbij niet langer een rol. Maar er is ook een keerzijde, een handtekening zetten onder een online petitie is snel gedaan, maar leidt dit niet tot luiheid onder activisten (slacktivism)? Waarom zouden we nog de deur uit gaan als er ook vanuit de luie stoel geprotesteerd kan worden?

Veel van de bovengestelde vragen en de veranderingen door het internet worden nader onder de loep genomen door de wetenschappers van deze week. Maar we gaan ook terug in de tijd en kijken naar de boerenprotesten van de vorige eeuw. In zekere zin kijken we dus naar veranderingen in het tot stand brengen van maatschappelijke veranderingen. Because the times they are a changing!

Marijn van Klingeren, hoofdredacteur

 

Zie ook:
http://www.agora-magazine.nl/themanummer/reactie/
http://www.agora-magazine.nl/wp-content/uploads/2014/06/2014-3_Inhoudsopgave.pdf
http://www.agora-magazine.nl/wp-content/uploads/2015/03/AGORA-2014-3-Reactie.pdf
http://www.spui25.nl/programma/content/lezingen/2015/05/de-erfenis-van-provo.html