Waar moet je rekening mee houden bij het leasen van een auto?

Het is fijn om in een mooie auto te rijden. Dit draagt bij aan je status en daarnaast is het voor veel mensen simpelweg een droom om in een mooie auto te rijden. Het kan ook zo zijn dat je een grote auto nodig hebt voor je gezin, maar deze eigenlijk niet kunt betalen. Je kunt er dan voor kiezen om een auto te leasen. Dat is een erg fijne optie aangezien je hierbij niet direct een grote investering hoeft te doen, maar toch in de auto van je dromen kunt rijden. 

Hoe werkt het leasen van een auto?

Er zijn steeds meer mensen die ervoor kiezen om een auto te leasen. Dat komt door een aantal verschillende redenen. Zo is het bijvoorbeeld voor veel mensen fijner om maandelijks een bepaald bedrag te betalen dan om in één keer de hele waarde van de auto te moeten betalen. Wanneer je een auto gaat leasen, maak je maandelijks een bepaald bedrag over naar de leasemaatschappij. De auto blijft van de leasemaatschappij, maar jij kunt er wil in rijden. Het fijne hiervan is het feit dat je niet het geld voor de auto in één keer hoeft te betalen. Daarnaast is het normaal gesproken ook zo dat bij het leasebedrag dat je betaalt, de wegenbelasting en het onderhoud meegerekend is. Daarom hoef je naast dit vaste bedrag enkel de brandstofkosten voor de auto te betalen. Wel is het dan zo dat je een bepaald aantal kilometers krijgt die je maximaal mag rijden per jaar. Als je over dit aantal kilometers heen gaat, is de kans groot dat je moet bijbetalen om dit te compenseren.

Hoelang duurt een leasecontract?

Als je ervoor kiest om een leaseauto te nemen, is het wel van belang om je goed in te lezen over de voorwaarden van een leasecontract. Het is bijvoorbeeld niet zo dat je het contract op ieder gewenst moment kunt opzeggen. Je kunt bovendien verschillende soorten leasecontracten afsluiten. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om een contract van vier jaar af te sluiten, maar als je liever niet zo lang in dezelfde auto blijft rijden, is het ook mogelijk om voor shortlease te kiezen. Meestal gaat het hierbij om contracten die slechts één jaar geldig zijn waardoor je na dit jaar weer een andere auto kunt leasen. 

Risico

Het is wel van belang om vooraf goed na te denken over het risico dat je loopt bij leasen. Je moet er namelijk wel zeker van zijn dat je de gehele looptijd van het contract voldoende inkomen hebt om de maandelijkse kosten te dekken. Als je hier niet genoeg geld voor hebt, kun je in de financiële problemen terecht komen en dat wil je natuurlijk koste wat kost voorkomen.