Maak jouw huis compleet met een mooie houtkachel

Bij veel mensen gaat er niets boven een knapperend haardvuur. Niet alleen omdat het zo gezellig is, maar ook omdat de warmte en sfeer die goede houtkachels kunnen verspreiden onbetaalbaar zijn. Tijdens de koude wintermaanden is het prettig om thuis te komen bij een warme open haard, maar ook in de lente- of herfstmaanden kan een houtkachel uitkomst bieden. In dit blog lees je alles over houtkachels: wat zijn houtkachels, hoe werken ze en waar moet je op letten bij het kopen van een houtkachel.

Wat zijn houtkachels?

Een houtkachel is eigenlijk niets meer dan een open haard met aan de achterzijde (of bovenzijde) een rooster. Dit rooster zorgt ervoor dat de lucht die door de kachel naar boven wordt gezogen ook weer naar buiten kan. Hierdoor blijft het vuur brandend en kan er een constante warmte afgegeven worden.

Hoe werken houtkachels precies?

Houtkachels werken op (hout)pellets of houtblokken. Deze brandstoffen moeten in een bakje onder de kachel gelegd worden en vervolgens aangestoken met lucifers of aanmaakblokjes. Wanneer het vuur eenmaal goed brandt, kan de luchttoevoer geregeld worden met de (meestal) draaibare knop aan de voorkant van de kachel. Hoe meer lucht er toegelaten wordt, hoe harder het vuur zal branden en hoe warmer het in de kamer zal worden.

Waarom een houtkachel kopen?

Als je overweegt om een houtkachel aan te schaffen, is het belangrijk om na te denken over waarom je dit wilt doen. Wil je alleen maar sfeer in huis brengen of kun je ook echt gebruik maken van de extra warmte? Als je alleen maar sfeer wilt, is een houtkachel natuurlijk ideaal. Maar ook als je ook verwarmingsdoeleinden hebt, is een houtkachel absoluut aan te raden. Houd er wel rekening mee dat je hout of pellets moet blijven stoken en dat dit niet altijd even gemakkelijk is.

Waar moet je op letten tijdens het kopen van een houtkachel?

Als je dus besluit om een houtkachel te kopen, is het belangrijk om goed na te denken over waar je deze wilt plaatsen. Een houtkachel neemt namelijk behoorlijk wat ruimte in beslag en het is belangrijk dat er voldoende afstand is tussen de kachel en andere (brandbare) materialen. Daarnaast kan het handig zijn om een houtkachel met een thermostaat te kopen, zodat je de temperatuur in huis makkelijker kunt regelen.

Succes met het vinden van de perfecte houtkachel!