Wereldwijd maken we erg veel gebruik van plantaardige olie, zoals olijfolie en zonnebloemolie. Een andere plantaardige olie die erg veel gebruikt wordt, is palmolie. Palmbomen geven eigen vruchten af die beschikken over een pit, waaruit palmolie kan worden geproduceerd. De teelt vind plaats in gebieden rond de evenaar, waarna de olie wordt geëxporteerd richting Europa. In Europa zijn er nu vele organisaties te vinden die zich inzetten om de gehele palmolie-industrie in Europa gecertificeerd te verduurzamen, om zo een duidelijk beeld te krijgen van zowel de productie als de verdere verwerking van de palmolie. EPOA, Europeaan Palm Oil Alliance, zet zich in voor deze verduurzaming, waarna er met een gecertificeerde productie en verwerking van de olie een grote winst behaald kan worden in de voedingsindustrie. Er zal op een verantwoordelijke manier kunnen worden voldoen aan de vraag naar plantaardige oliën. In dit blog vertellen we je er graag meer over!
Waar komt palm olie vandaan?
In de wereld gaat vooral de vraag rond; ‘what is palm oil’ en waar komt de olie nu eigenlijk vandaan?
Palmolie is een plantaardige olie die wordt geproduceerd door de pitten die zich bevinden in de vruchten van de palmboom. Ieder jaar worden deze vruchten geoogst en kan één palmboom al zorgen voor zo’n 40 liter palm olie per oogst.
De plantages met palmbomen bevinden zich in gebieden rondom de evenaar, kortweg omdat zich hier de ideale weersomstandigheden bevinden voor het verbouwen van palmbomen en juiste vruchten te krijgen. Boeren verbouwen hier de palmbomen, waarna ze ieder jaar kunnen oogsten en olie kunnen produceren.
Een duurzame productie en verwerking van palmolie
Echter is het zo dat hedendaags er nog vele plantages door boeren gekapt worden en er niet door iedere teler op een duurzame manier wordt gewerkt. EPOA, European Palm Oil Alliance, strijdt ervoor om in 2020 de gehele palmolie-industrie voor Europa duurzaam te certificeren. Nu zit het percentage op 69%, dus is er een erg mooi vooruitzicht en kunnen er nog vele doelen worden behaald.
Samen met de aangesloten boeren voert EPOA actief beleid voor het verduurzamen van de gehele industrie. De boeren zullen geholpen worden in de productie, terwijl het voor de verwerkers en de autoriteiten ook erg belangrijk is om te zien waar de olie nu precies vandaan komt. EPOA gaat op bezoek bij de boeren en werken de campagne verder uit, om gezamenlijk en door elkaar te helpen, te kunnen zorgen voor een verduurzaming in de gehele industrie!