Bitcoin koers gaat als een raket, wat zit hier achter?

Men heeft het weer over Bitcoin en dat komt omdat de koers van de digitale munt momenteel heel hard stijgt. Wat is Bitcoin nou eigenlijk precies en wat zit achter deze koersstijging?

Wat is Bitcoin?

Bitcoin is een unieke vorm van digitaal geld. Het bestaat op een speciaal computernetwerk dat een blockchain heet. Een blockchain slaat transacties op in een gedecentraliseerd grootboek, waarvan iedereen op het netwerk dezelfde kopie heeft.

Dat betekent dat niemand onopgemerkt gegevens op het netwerk kan veranderen en dat is precies de reden waarom mensen zo veel vertrouwen in Bitcoin hebben.

Transacties worden op de Bitcoin blockchain opgeslagen met behulp van cryptografie. Bitcoin wordt dan ook de eerste cryptocurrency ter wereld genoemd. Sinds het ontstaan van Bitcoin in 2009 zijn talloze cryptocurrencies in het leven geroepen, maar Bitcoin blijft nog altijd verreweg de grootste.

De koers stijgt ongekend snel!

In maart dit jaar kregen de financiële markten een behoorlijke klap te verduren, waaronder die van Bitcoin. Dat kwam natuurlijk door de uitbraak van het coronavirus. Echter herstelde geen enkele markt zo snel als die van Bitcoin.

De Bitcoin koers kwam onder de 3.000 euro uit in maart, maar een half jaar handelde Bitcoin alweer boven de 16.000 euro. Dat is een ongekend harde prijsstijging en Bitcoin komt hiermee weer heel dicht in de buurt van zijn oude record uit 2017. Analisten verwachten dat dit record binnenkort zal worden gebroken.

Dat toont aan dat Bitcoin resistenter is tegen de huidige marktontwikkelingen dan andere activa. Hierdoor beginnen steeds meer investeerders de cryptocurrency te zien als een effectief store of value, oftewel oppotmiddel, net als goud. Bitcoin wordt dan ook regelmatig het ‘digitale goud’ genoemd.

Het digitale goud?

Vanwege de coronapandemie zijn centrale banken in de wereld enorme geldbedragen aan het bijdrukken. Er wordt gevreesd dat dit voor veel inflatie zal zorgen waardoor de waarde van de dollar en euro gaan dalen. Steeds meer mensen zoeken daarom een zogenaamde hedge, of afdekking, hiertegen en doen dat onder andere met goud en Bitcoin.

In tegenstelling tot goud heeft Bitcoin een duidelijk maximum; er zullen nooit meer dan 21 miljoen Bitcoins op de wereld zijn. Het is precies dit beperkte aanbod dat waarschijnlijk voor de huidige prijsstijging zorgt.

Steeds meer investeerders betreden deze markt, waaronder de institutionele investeerders met het grote geld. Kort geleden stapte ook PayPal de wereld van cryptocurrencies in. Het grote online betaalsysteem verkoopt nu Bitcoin, en om dat mogelijk te maken is het bedrijf grote hoeveelheden Bitcoin aan het inkopen.

Dat zorgt ervoor dat het aanbod op de markt steeds kleiner wordt, terwijl de vraag naar Bitcoin blijft stijgen. Door het recente nieuws omtrent een potentieel coronavaccin is er momenteel een uitstroom van investeerders te zien in de goudmarkt, terwijl Bitcoin juist een instroom ziet.

Bij PayPal kun je echter niet je Bitcoin van het platform afhalen. Dat betekent dus dat je ze eigenlijk niet echt bezit. Je kan ook Bitcoin kopen bij een zogenaamde broker of beurs. Daar kan je de Bitcoin wel van af halen en zijn deze dan ook daadwerkelijk van jou. Het is wel aan te raden om eerst een goed plan op te zetten voordat je je aan deze markt waagt.