Lichtadvies voor jouw kantoor!

Wist je dat verlichting op kantoor niet alleen zorgt voor een belichte ruimte? Nee, verlichting op kantoor heeft nog een paar belangrijke en onmisbare eigenschappen. Zo heeft het namelijk grote invloed op de werkprestaties van je werknemers en creëert het een bepaalde sfeer in de ruimtes (of juist niet als je het verlichte licht hebt laten installeren. Ben jij daarom benieuwd hoe het gesteld is met de verlichting bij jou op kantoor en kan je wel wat lichtadvies gebruiken? Dan hebben we hier wat waardevol informatie voor je op een rijtje gezet.

De invloed van licht op ons lichaam

Licht maakt veel los in ons lichaam, het heeft effect op ons bioritme. Zo vertel een lichte ruimte ons dat het dag is en dat we aan het werk moeten. Hoe sterker het lichtniveau is, hoe meer ons lichaam aan zal staan. Echter werkt dit uiteraard ook andersom. Hoe minder licht er is, hoe meer ons lichaam zal neigen naar het uitschakelen. Donker betekent namelijk dat we kunnen rusten. Maar een rustende werknemer kan je natuurlijk alles behalve gebruiken. Daarom is het ontzettend belangrijk dat er voldoende licht is op kantoor. Toch heeft een sterke verlichting ook weer zo zijn nadelen en kan het juist een bepaalde stress creëren in een lichaam. Daarom is het van groot belang om de verlichting zoveel mogelijk aan te passen naar de lichtsterke van natuurlijk licht.

De verlichtingssterkte

De juiste verlichtingssterkte voor een ruimte kan bepaald worden aan de activiteiten die in de ruimte plaatsvinden. Zo is 200 LUX bijvoorbeeld al voldoende voor de archiefruimte of de gangen of de hal. LUX staat hierbij voor ook wel voor de eenheid licht. 200 LUX is dus een lage verlichtingssterkte. In andere ruimtes zoals de conferentieruimte, vergaderruimte of werkruimtes is een luxwaarden van 500, 600 of 700 juist meer geschikt. Je wil graag dat mensen actief zijn en gefocust en daar zal deze lichtsterkte zeker bij helpen.

De soort verlichting

Tegenwoordig kan er voornamelijk uit twee soorten verlichting gekozen worden, ook wel bekend als de halogeen verlichting en de LED verlichting. De halogeen verlichting is een zeer veel gebruikte soort verlichting maar niet altijd meer even gewenst. LED is namelijk een stuk duurzamer en zal zeker op lange termijn kosten besparen. Iets waar veel bedrijven wel naar streven. Daarnaast heeft LED verlichting ook minimale onderhoud nodig en geeft het een veel rustiger beeld. TL verlichting, zoals halogeen verlichting ook wel wordt genoemd, kan nog wel eens gaan trillen en trillingen brengt weer vermoeide ogen met zich mee. Benieuwd wat voor soort LED verlichting voor jouw op kantoor geschikt is? Een LED paneel 60×60 warm wit is een van de meest gebruikte maar uiteraard zijn er nog meer mogelijkheden, het is maar net waar je naar opzoek bent qua kleur en grootte.