Heb je als huisklusser een zaagtafel nodig?

De zaagtafel is een machine die door professionals veelvoudig gebruikt wordt. Je ziet nu dat steeds meer huisklusser ook de overstap maken naar machinaal gereedschap zoals een boorhamer en een zaagtafel, maar is dit een goede keuze? Vandaag gaan we de voor- en nadelen van een zaagtafel met jullie bij langs. Laten we beginnen bij wat een zaagtafel allemaal kan. Dit gereedschap is ervoor gemaakt om hout of andere materialen door te zagen. De tafel, ookwel het onderstel genoemd, is de ideale werkhoogte en heeft los daarvan nog een aantal extra opties. Je kunt bijvoorbeeld een zaagtafel kopen met een laser, waardoor je van tevoren precies kunt zien waar de zaagmachine gaat zagen. Of je kunt een speciale verstekbak kopen waardoor je planken in de juiste hoek kunt zagen. Zoals je nu al een beetje kunt lezen geeft de zaagtafel de huisklusser een mogelijkheid om professioneel werk af te leveren. Bovendien is het project vaak ook sneller klaar. Laten we wat dieper in gaan op de voor- en nadelen.

Voordelen

Laten we positief beginnen. Een zaagtafel kan veel zaagwerk in een korte tijd verrichten, hierdoor zijn projecten sneller klaar. Bovendien is de tafel erg veilig in gebruik. Je hebt ze in verschillende formaten, ze zijn uit te breiden met accessoires, je kunt het vermogen en de zaagdiepte afstellen en je kunt zowel grote als kleine projecten met deze tafel afronden. Vooral dat stukje beveiliging wil ik nog even uitlichten. Een zaagtafel is altijd uitgerust met een afdekkap en extra zaagbeveiliging. De zaag gaat alleen aan als je de hendel vast hebt. Als je die loslaat dan stop de zaag direct. De afdekkap zorgt ervoor dat je geen houtsnippers in je ogen kunt krijgen. Dikke tip: draag altijd een veiligheidsbril als je gaat zagen. Ondanks de kap vliegen er toch houtsnippers door de lucht en het kan voor schade zorgen als het in je oog terecht komt.

Nadelen

Iedere machine brengt een aantal nadelen met zich mee. Bij de zaagtafel is dat het volgende: een zaagtafel neemt meer ruimte in dan een simpele zaag. Als je dus in een kleine ruimte moet werken dan is dit erg onhandig. Verder kunnen extreem grote formaten vaak niet door de zaag heen omdat de oppervlakte van de tafel beperkt is. Toch denk ik dat er meer positieve kanten zitten aan een zaagtafel dan negatieve kanten en daarom ben ik toch de conclusie gekomen dat je als huisklusser toch best een zaagtafel kunt gebruiken in je collectie.