Het vloeibare goud: Amerikaanse whiskey

De amerikaanse whiskey is haast niet weg te denken. Het is namelijk al eeuwen een van de meest geliefde drank. Vaak zie je ze dan ook terug in de hand van de hoofdrolspeler van een film of serie. Het is een iconische en bekende drank. 

Waar komt het vandaan? 

Amerikaanse whiskey kent verschillende soorten. Dit komt doordat deze zich door de jaren heeft ontwikkelt. In de 17e eeuw begon de pret al. De Ieren verhuisden ofwel emigreerden naar Amerika. Doordat de Ieren erg gewend waren aan een andere taal, begonnen ze whiskey te schrijven in plaats van whisky. Hierna bleef het de naam whiskey. In de 20e eeuw veranderde de Amerikaanse regering. Drinken en produceren van alcohol werd in zijn geheel verboden. Vele distilleerderijen gingen toch illegaal aan de slag. Het was bijna onmogelijk om de productie te stoppen. De Amerikaanse regering heeft de regels moeten stop zetten. Hierna is de productie dus in volle gang doorgegaan. De distilleerderijen die stiekem toch door gingen, staan nog steeds gevestigd in de Amerikaanse steden; Kentucky, Virginia en Indiana. 

Soorten Whiskey 

De Amerikaanse Whiskey kun je onderverdelen in verschillende categorieën. Dit komt doordat er super veel soorten bestaan. Deze kenmerken zich door verschil in ingrediënten. Je hebt bijvoorbeeld de Bourbon ofwel Amerikaanse whiskey die voor 51% bestaat uit maïs. Doordat hier maïs in zit heeft het ook een zoetere smaak. Deze bourbon is gemaakt in Amerika en bevat 60 tot 70% alcohol. Straight bourbon ofwel pure bourbon bevat geen andere smaakstoffen, kleurstoffen of dranken. Deze zijn circa 2 jaar lang gerijpt. De blended bourbon ofwel gemixte bourbon bevat minimaal 51% maïs en is gemixt met andere kleurstoffen, dranken en smaakstoffen. Hiernaast heb je ook de Tennessee Whiskey. Ook deze bestaat voor 51% uit maïs. Echter heeft deze een zachte en karamelachtige smaak. Deze is dan ook een van de bekendste Amerikaanse Whiskey soorten. Je kent de Jack Daniels vast wel, deze valt onder de Tennessee Whiskey categorie. Hiernaast heb je ook de Rye Whiskey ofwel rogge Whiskey. Deze bestaat uit rogge in plaats van maïs. Het heeft een exotische en pittige smaak. Naast dat de blended bourbon bestaat er ook blended whiskey. Deze zijn dan meestal niet helemaal gerijpt en aangevuld met andere soorten drank. 

How to drink? 

Amerikaanse Whiskey is niet weg te denken uit feestjes. Wat kun je dan allemaal eten naast de Whiskey. Welke hapjes zou je kunnen voorbereiden? Net zoals bij wijn is kaas echt een musthave. Denk hierbij aan Cheddar, Brie, of Camembert. Ook chocolade wordt vaak geconsumeerd met Amerikaanse whiskey. Hierbij gaat het voornamelijk om pure chocolade. Ook vlees is een musthave. Heerlijke barbeque vlees kan prima naast een glas whiskey.