Hout online bestellen om een houten overkapping te maken

Wil je hout bestellen online voor het nieuwe tuinproject waar je aan gaat beginnen? Veel mensen kiezen er tegenwoordig om een overkapping te maken in de tuin. Doordat mensen er niet op uit kunnen vanwege de coronatijd waarin we zitten, kiezen ze vaak voor het maken van een overkapping. Op die manier kun je het thuis gezellig maken en kun je de vrije tijd die je hebt mooi gebruiken om een klusproject te starten. Hoe je een houten overkapping maakt, lees je in deze blog.

Tips bij het maken van een houten overkapping

Houten overkapping maken, moeilijk? Dat valt wel mee. Zolang je op een gestructureerde manier te werk gaat en alle maten nauwkeurig opmeet, is het niet een al te lastige klus. Natuurlijk werkt het in je voordeel als je al wat kluservaring hebt maar ook zonder kluservaring kom je door het opvolgen van de volgende tips al een heel eind. Een tip vooraf is om via YouTube alvast wat filmpjes te kijken van mensen die een overkapping hebben gemaakt. Dan heb je alvast een beeld van hoe je globaal aan het werk moet gaan. Allereerst moet je natuurlijk een beeld hebben waar je de overkapping wilt plaatsen. Daar baseer je de maten op dus je kunt de plek niet meer veranderen als je die eenmaal hebt gekozen. Weet je zeker dat de houten overkapping op een bepaalde plek in de tuin komt te staan? Dan is het zaak om nauwkeurig te meten. Op basis daarvan kun je hout en andere materialen gaan bestellen. Deze zijn immers de fundatie van de houten overkapping die je gaat maken.

Hoe ga je te werk bij het maken van een houten overkapping?

Zodra je de materialen hebt ingeslagen kun je de handen uit de mouwen steken en beginnen aan je klusproject. Er kan geen complete werkwijze worden gegeven in deze blog omdat het per type overkapping afhangt hoe je te werk moet gaan. Wel kunnen er wat tips worden gegeven. De eerste tip is dat je een voordeuroverkapping tegen een wand aan kunt plaatsen. Daarbij is het handig om in gedachten te houden dat zodra de afmetingen groter worden, je voldoende verticale balken moet gebruiken. Als je van plan bent om een overkapping te maken die breder is dan 3 meter, dan heb je niet meer genoeg aan 4 verticale balken. Dan is het advies om een extra balk in de breedte te plaatsen. Ben je van plan om een ondervloer voor de houten overkapping te maken? Dan is het zaak om de balken niet op de vloer te plaatsen. Verder is het ook handig om te denken aan de stevigheid van de overkapping die je gaat maken. Voor extra stevigheid plaats je schuine balkjes die van de balk naar het dak lopen. Let er op dat de hoek hierbij ongeveer 45 graden moet zijn.