Waar moet je op letten wanneer je traint met een trainingsschema?

Denk je erover te gaan trainen met een trainingsschema? Wanneer je bepaalde fysieke doelen voor ogen hebt, is een fitnessschema inderdaad een slimme keuze. Lees hier waar je allemaal op moet letten wanneer je met een trainingsschema gaat trainen. 

1: Jouw doel

Wat wil je precies bereiken met je trainingen? Wil je vooral fitter of sneller worden, dan zal je schema er anders uitzien dan wanneer je gespierder wilt worden. Of misschien wil je de focus leggen op een sixpack, of juist gespierdere armen, benen of billen. Je doel is de basis van je trainingsschema, dus zorg ervoor dat je deze helder voor ogen hebt. Vervolgens is het zaak om je training zo in te richten, dat je zeker weet dat je op een goede manier naar je doel toewerkt. 

2: Belasting en belastbaarheid

De belasting is wat jij qua werk verzet met je trainingen. Wil je vooruitgang boeken, dan dient je belasting voldoende te zijn. Je moet dus uitvogelen hoeveel jij moet doen om resultaat te zien. Dit kan even puzzelen zijn, maar met een goed uitgekiend trainingsschema kun je zeker flinke stappen maken.  

Een tweede heel belangrijk punt van aandacht bij het trainen met een schema, is je belastbaarheid. Niet iedereen kan evenveel of even zwaar trainen. Dit kan zelfs per spiergroep verschillen. Ook in periodes van stress of slaaptekort zul je merken dat je minder belastbaar bent. Pas je belasting eventueel aan wanneer jouw lijf daarom vraagt. 

3: Je agenda 

Hoeveel tijd heb jij ervoor over om aan je doel te werken? Of hoeveel tijd is je gegund? Sommige trainingsdoelen vragen om bijna dagelijkse trainingssessie. Die tijd moet je wel hebben natuurlijk. Heb je maar twee keer per week de tijd om te gaan krachttrainen, dan is je enige optie om twee fullbodytrainingen te doen – wil je progressie boeken tenminste. Hoe meer tijd je hebt, hoe beter. Al is het alleen maar omdat je dan ook meer tijd hebt voor het nodige herstel. 

4: Je thuissituatie

Heb je een druk gezinsleven, fulltime baan en een rijk sociaal leven, dan zal het hoogstwaarschijnlijk ondoenlijk zijn om elke dag naar de sportschool te gaan. Heb je oneindig veel tijd en een oneindig budget, dan is de weg naar je doel vanzelfsprekend makkelijker dan wanneer je aan het einde van je geld altijd een stukje maand overhoudt. 

Kijk dus of een trainingsschema past bij jouw persoonlijk leven. Ook met het oog op je belasting en belastbaarheid.  

5: Je voorkeuren en afkeuren

Een laatste tip, maar zeker niet minder belangrijk: probeer het leuk te houden. Zoek uit wat het beste bij jou past. Wil je bijvoorbeeld liever in groepsverband of met een maatje trainen, met een trainer, of alleen? Ga je graag naar de sportschool, of heeft thuis of buiten trainen de voorkeur? Voorkom vooral dat je met tegenzin je trainingsschema afwerkt. Zo voorkom je dat je het snel zat bent, of erger nog: blessures krijgt.