Waarom je dak zelf renoveren een goed idee is

Je huis is je kasteel, en daar hoort een stevig dak bij. Maar wist je dat je helemaal geen professionele dakdekker hoeft in te huren om een solide dak boven je hoofd te houden? Met de juiste materialen en een beetje handigheid kun je zelf je dak renoveren. Het grote voordeel is dat je hiermee flink wat kosten bespaart, je hebt immers alleen de materialen nodig en geen arbeidskosten. Bovendien geeft het een enorm voldaan gevoel als je ziet dat jouw dak er weer jaren tegenaan kan dankzij jouw eigen harde werk.

Een ander pluspunt is dat je de renovatie volledig in eigen hand hebt. Je kunt zelf bepalen wanneer je werkt en hoe snel je gaat. Natuurlijk moet het wel veilig gebeuren, maar daar kom ik later op terug. Daarnaast is het een mooie kans om nieuwe vaardigheden te leren. Wie weet krijg je na deze klus de smaak te pakken en pak je andere doe-het-zelfprojecten in huis ook met beide handen aan.

Materialen en gereedschappen die je nodig hebt

Kies de juiste materialen

Voor een dakrenovatie zijn goede materialen essentieel. Je wilt tenslotte niet over een jaar weer op het dak staan omdat er lekkage is ontstaan. Een materiaal dat uiterst geschikt is voor dakbedekking, is EPDM. Deze synthetische rubber is duurzaam, weerbestendig en makkelijk zelf aan te brengen. Als je besluit epdm dakbedekking kopen, zorg er dan voor dat je kiest voor een hoogwaardige kwaliteit die past bij jouw specifieke dak.

Een epdm dakbedekking pakket is ideaal voor doe-het-zelvers. Zo’n pakket bevat meestal alles wat je nodig hebt: de EPDM folie op maat gesneden voor jouw dak, lijm, kit en vaak ook een duidelijke handleiding. Dit maakt het proces een stuk overzichtelijker omdat je zeker weet dat je alle benodigdheden bij de hand hebt.

Essentieel gereedschap voor de klus

Naast de juiste materialen heb je ook het juiste gereedschap nodig. Denk aan een schaar of mes om de EPDM folie op maat te snijden, rollers om de lijm gelijkmatig te verdelen en handschoenen om je handen te beschermen. Zorg ervoor dat al het gereedschap dat je gebruikt in goede staat verkeert en geschikt is voor de taak. Niets is zo frustrerend als halverwege ontdekken dat je gereedschap het begeeft.

Het kan ook handig zijn om wat extra gereedschap bij de hand te hebben, zoals een meetlint, waterpas of timmermanspotlood om alles goed uit te meten en recht te leggen. Ga altijd voorbereid het dak op; zo vermijd je onnodige trips naar beneden.

Stap voor stap je dak renoveren

Zodra je alle materialen en gereedschappen verzameld hebt, kan het echte werk beginnen. Begin met het schoonmaken van het dakoppervlak. Verwijder oude dakbedekking, vuil en mos om een zuivere ondergrond te creëren voor de nieuwe EPDM laag. Het is belangrijk dat het oppervlak droog en egaal is voordat je begint met het leggen van de folie.

Vervolgens ga je de EPDM folie uitrollen over het dak. Doe dit rustig en secuur om vouwen of luchtbellen te voorkomen. Zodra de folie goed ligt, kan deze vastgelijmd worden. Begin hierbij in het midden en werk naar de randen toe, zodat eventuele luchtbellen naar buiten gedrukt worden. Controleer na afloop of alles goed vastzit en of er geen delen zijn die los kunnen komen.

Veiligheid eerst: tips om veilig te werken

Veiligheid mag nooit onderschat worden bij werkzaamheden op hoogte. Zorg dat je stevig schoeisel draagt met antislipzolen om uitglijden te voorkomen. Het gebruik van een veiligheidsharnas is aanbevolen als je op grote hoogte werkt of als er geen randbeveiliging aanwezig is.

Ook is het slim om iemand in de buurt te hebben terwijl je werkt, voor het geval er toch iets misgaat. Deze persoon kan helpen met aangeven van materialen of ingrijpen als er onverwachts iets gebeurt.

Hoe onderhoud je je dak na de renovatie

Nadat je trots kunt terugkijken op een mooi gerenoveerd dak, wil je natuurlijk dat het zo lang mogelijk meegaat. Regelmatig onderhoud is van groot belang om dit voor elkaar te krijgen. Controleer minimaal twee keer per jaar of na hevige stormen of alles nog goed vastzit en of er geen beschadigingen zijn.

Maak bovendien jaarlijks de afvoeren schoon zodat regenwater soepel weg kan lopen en er geen verstoppingen ontstaan die schade aan het dak kunnen veroorzaken. Met deze eenvoudige onderhoudstips verleng je de levensduur van je dak aanzienlijk!