Drie redenen waarom je een zakelijke rekening zou moeten openen

De inschrijving bij de Kamer van Koophandel is natuurlijk nog maar het begin. Nu je officieel de eigenaar bent van je eigen bedrijf, moeten er nog veel andere dingen worden geregeld. Een zakelijke bankrekening openen is dan misschien niet wettelijk verplicht, maar wel zeer belangrijk voor een goede en professionele start van jouw bedrijf. Toch zijn er nog veel ondernemers die twijfelen aan het openen van zo'n speciale zakelijke rekening: het is immers niet de goedkoopste oplossing. Om je te laten zien hoe belangrijk een zakelijke rekening is, staan in dit artikel de drie belangrijke redenen voor het openen van zo'n rekening op een rijtje.

Een professionele uitstraling naar de klant

Of je nu producten verkoopt of diensten aanbiedt: uiteindelijk is het de bedoeling dat jouw klanten je kunnen betalen. Veel klanten maken het liefst geld over via bijvoorbeeld internetbankieren. Dit gebeurt door middel van een rekeningnummer én een naam. Wanneer je ervoor kiest om geen zakelijke bankrekening af te sluiten, betekent dit dat klanten geld moeten overmaken naar jouw persoonlijke bankrekening. Voor veel klanten zal dit minder betrouwbaar aanvoelen en het zou klanten in de toekomst zelfs een beetje kunnen afschrikken. Het openen van een zakelijke bankrekening is dus niet alleen heel slim voor jou en je bedrijf, maar ook voor je (potentiële) klanten.

Werk en privébalans

Met een eigen onderneming word het sowieso lastig om je werk en privé gescheiden te houden. Zo zal het bijvoorbeeld regelmatig voorkomen dat je 's avonds op de bank nog even een mailtje beantwoord of telefoontje pleegt. Toch kun je, als ondernemer, wel degelijk maatregelen nemen om werk en privé te scheiden. Het openen van een zakelijke bankrekening kan hierbij helpen. Door je zakelijke financiën te scheiden van je persoonlijke financiën voorkom je dat alles door elkaar gaat lopen. Je kunt jezelf simpelweg iedere maand een salaris uitbetalen, waardoor je precies weet wat je kunt uitgeven én wat er overblijft. 

Het bijhouden van de boekhouding

Veel ondernemers vinden het doen van de boekhouding niet bepaald een pretje, maar toch is het belangrijk dat dit goed en zorgvuldig gebeurt. Door het openen van een zakelijke rekening kun je ervoor zorgen dat jouw inkomsten en uitgaven gemakkelijk terug te vinden zijn. Dit zorgt voor een duidelijk overzicht wanneer je bijvoorbeeld de belasting moet gaan invullen. Ben je van plan om in de toekomst een zakelijke lening te openen? Ook dan is het slim om een zakelijke bankrekening te openen. Zo voorkom je dat je deze investering in je bedrijf, persoonlijk gaat uitgeven. Vergeet overigens ook niet om online de zakelijke lening te vergelijken, zodat je geld bespaart.