De wereld achter hop

Van student tot professionele kenner. Of je nu werkt op een vissersboot in Thailand, of graag in London in de pub zit, op het gebied van bier maakt het niet uit, iedereen kent het en weet wat het is. Eén van de ingrediënten van bier is hop. Hops is ook gelijk één van de redenen waarom bier zo populair is. Hop is namelijk een wereldwijd geteeld ingrediënt. Een belangrijk kenmerk ervan is dat de smaak varieert aan de hand van de plek waar het is gegroeid. Hierdoor zijn er ontelbaar verschillende soorten bier te maken, hier wordt uiteraard graag op getest op allerlei verschillende manieren, in allerlei verschillende landen. In deze blog vertel ik over een aantal eigenschappen en weetjes over het bier ingrediënt hop.

Wat is hop

Net zoals druiven voor een specifieke smaak wijn zorgen, kan hop ook een andere smaak en geur hebben. Dit hangt onder andere af van de plek waar het wordt geteeld. Wanneer je een slok neemt van je bier, proef je een aantal dingen. Het aroma, dat is eigenlijk het zacht makende van het bier. De smaak, deze wordt onder andere samengesteld door op een specifieke locatie geteelde hop en als laatste de bitterheid. Hop zorgt voor alle drie deze componenten. Het is dan ook één van de basis- en belangrijkste ingrediënten binnen de bierbrouwerij. Ook heeft hop een anti bacteriële functie. In de tijden van grote zeevaart tochten moest er een manier worden gevonden om drinken lang goed te houden. Om dit voor elkaar te krijgen werden er hoge hoeveelheden hop toegevoegd aan het drinken op de boot. Op deze manier is Indian Pale Ale ontstaan, afgekort IPA. Deze naam wordt vandaag de dag nog gebruikt.

Soorten hop

Zoals verteld heeft de locatie waar de hop opgroeit veel te maken met de smaak die uiteindelijk aan het bier wordt afgegeven. Een lange tijd was een provincie in, je raad het al, Duitsland de nummer 1 in het produceren van hop. Op dit moment staat toch de Verenigde Staten bovenaan. Er wordt ook hier veel bier gedronken, en er is heel veel oppervlakte beschikbaar voor het groeien van hop. Ook Engeland, Tsjechië, Australië en Nieuw Zeeland doen mee in de hop teelt. Al deze landen geven een unieke smaak mee aan hun hop, en hierdoor ook aan hun bier. Er zijn natuurlijk nog meer componenten waardoor de smaak van een biertje is zoals deze is. Het leuke is, de beste manier om deze smaken te ervaren is om te gaan proeven.