Wat je voor het aanschaffen van een hoortoestel moet weten.

Vroeg of laat zullen we er waarschijnlijk allemaal eens aan moeten geloven en zal je eens moeten gaan kijken of een hoortoestel nodig is om aan te schaffen. Misschien niet iets wat we graag allemaal willen doen of aan willen toegeven dat het nodig is, maar zeker niet onbelangrijk om zomaar te vergeten. Gelukkig is er tegenwoordig zoveel te vinden op de markt dat veel kan en je er ook achter zal komen dat een hoortoestel niet een heel ongemakkelijk en/of prominent apparaat hoeft te zijn. Hoortoestellen kun je vinden van heel goedkoop tot heel duur, van heel opvallend tot volledig onzichtbaar of van heel simpel tot ontzettend high-tech. Er zal dus altijd wel iets voor je tussen zitten, oriënteren wat er dus precies te vinden is kan daarom nooit vroeg genoeg. Lees hier wat je kan verwachten bij een hoortoestel kopen.

Wat is precies een hoortoestel?

Onder een hoortoestel verstaan we alle hulpmiddelen die op de één of andere manier het horen en verstaan verbeteren, hiervan zijn hoortoestellen de meest bekende en verkochte versies. Kort omschreven, een hoortoestel vangt geluid op dat via microfoontjes, dit wordt bewerkt en weer doorstuurt naar het gehoorzenuw. Dit alles staat geprogrammeerd in een chip die volledig is afgestemd op jouw persoonlijke gehoor problemen. Omdat het soms lastig aan te geven is welke tonen precies minder goed worden ontvangen, kan het zijn dat meerdere bezoeken bij de specialist hiervoor nodig zijn. Wanneer eenmaal het perfecte toestel gekozen is en deze juist is afgesteld kan het nog wel even duren tot je er aan gewend bent. Het kan namelijk zijn dat de geluiden in eerste instantie als meer mechanisch ervaren worden.

Wanneer een gehoortoestel?

Hoor verlies kan in vele varianten komen en er is ook niet voor iedere gehoorschade dezelfde oplossing.  In het geval dat je last hebt van geleidingsverlies, dan ligt vaak de oorzaak van het hoor probleem in het buiten- of binnenoor, kan dit prima opgelost worden door het gebruik van een hoortoestel. Oorzaken hiervan kunnen onder andere een scheurtje in de trommelvlies, verkalking of vergroeiing van de gehoorbeentjes of verstopping zijn.  Bij een perceptief gehoorverlies, dit gehoorverlies wordt veroorzaakt door een probleem in het binnenoor, gehoorzenuw of in de hersenen, kan het gebruik van een hoortoestel soms goed en soms wat minder goed van toepassing zijn. Hierbij zijn de cellen in het slakkenhuis beschadigd en daardoor worden geluiden minder goed ervaren. Dit kan zowel te maken hebben met een ziekte, verouderingsproces, lawaai of niet goed functionerende hersenen.