Een verzekering afsluiten als zzp\’er: kijk hier naar!

Als zzp'er is het belangrijk om jezelf en je bedrijf te beschermen tegen onverwachte risico's. Het afsluiten van een verzekering kan je hierbij helpen. In dit blog bespreken we de belangrijkste verzekeringen waar je als zzp'er aan kunt denken en waar je op moet letten bij het afsluiten van een verzekering.

Aansprakelijkheidsverzekering zzp

Als zzp'er ben je zelf verantwoordelijk voor schade die je aanricht aan anderen. Een aansprakelijkheidsverzekering kan je beschermen tegen de financiële gevolgen hiervan. Zo'n verzekering dekt schade die je per ongeluk veroorzaakt aan anderen of aan hun eigendommen tijdens het uitoefenen van je werkzaamheden. Dit kan bijvoorbeeld gaan om schade aan een klant of schade aan de inventaris van een opdrachtgever.

Inventaris- en goederenverzekering

Als zzp'er kun je ook te maken krijgen met schade aan je eigen eigendommen. Een inventaris- en goederenverzekering kan hiervoor een oplossing bieden. Deze verzekering dekt schade aan spullen die je gebruikt tijdens je werkzaamheden, zoals een laptop of gereedschap.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Als zzp'er ben je niet automatisch verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid. Als je ziek wordt of een ongeluk krijgt en daardoor niet meer kunt werken, kan dit grote financiële gevolgen hebben. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering kan dan uitkomst bieden. Hiermee ben je verzekerd tegen inkomensverlies bij langdurige ziekte of een ongeval.

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering

Als zzp'er ben je ook verantwoordelijk voor de kwaliteit van je werk. Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering kan je beschermen tegen de financiële gevolgen als je bijvoorbeeld een fout maakt of een verkeerd advies geeft. Deze verzekering is vooral relevant voor zzp'ers die werkzaam zijn in de zakelijke dienstverlening, zoals consultants, architecten en advocaten. Maar ook is het wel eens nodig dat je zelf gebruik moet maken van rechtsbijstandsverzekering; in dat geval is er een zakelijke rechtsbijstandverzekering zzp.

Opstal- en inboedelverzekering

Als zzp'er werk je vaak vanuit huis. In dat geval is het belangrijk om ook na te denken over een opstal- en inboedelverzekering. Deze verzekeringen dekken schade aan je huis en je inboedel, zoals je meubels en je apparatuur. Let wel op dat niet alle verzekeraars deze verzekeringen aanbieden voor zzp'ers.

Waar moet je op letten bij het afsluiten van een verzekering?

Bij het afsluiten van een verzekering is het belangrijk om goed te kijken naar de voorwaarden en premies. Vergelijk verschillende verzekeraars met elkaar en kijk welke verzekering het beste bij jouw situatie past. Let hierbij ook op de hoogte van het eigen risico. Een hoger eigen risico kan leiden tot een lagere premie, maar betekent ook dat je zelf meer kosten moet maken bij schade.

Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met eventuele uitsluitingen in de voorwaarden. Zo kan het zijn dat schade als gevolg van opzet niet gedekt wordt. Lees daarom de voorwaarden goed door en vraag bij twijfel advies aan een expert.