Haal je droomtuin in huis: een stappenplan voor het realiseren van je droomtuin

Je droomtuin. Een plek waar je tot rust komt, waar je je oplaadt en waar je je even helemaal vrij voelt. Een plek die je eigen voorstelling is, je eigen kleine paradijsje. Maar hoe kom je van je droom naar een werkelijkheid? In dit blog lees je een stappenplan waarmee je je droomtuin kunt realiseren.

Stap 1: Breng je visie in kaart

Breng eerst je visie in kaart. Wat wil je precies bereiken met je tuin? Wat zijn je wensen en ideeën? Wil je een rustgevende tuin met veel groen, of juist een levendige tuin met bloemen en kleur? Heb je liever een strak aangelegde tuin of vind je een natuurlijke tuin met een wilde look leuker? Er zijn heel veel verschillende tuinstijlen, dus bedenk eerst welke stijl bij jou en je woning past. Zet alles op een rijtje en maak er een moodboard van. Dit is een mooie manier om je visie te visualiseren en je inspiratie op te doen. 

Stap 2: Bepaal je budget

Bepaal vervolgens je budget. Hoeveel geld wil je uitgeven aan je tuin? Houd hierbij rekening met de kosten van materiaal, eventuele aanpassingen die je moet maken en de kosten van onderhoud. Denk hierbij bijvoorbeeld ook na over ongediertebestrijding wanneer je hier last van hebt. Via ongediertebestrijding.com kan je gemakkelijk een specialist inschakelen die er voor kan zorgen dat jij geen last meer hebt van ongedierte.

Stap 3: Zoek de juiste locatie

Zoek vervolgens de juiste locatie voor je tuin. Let hierbij goed op de ligging, de grondsoort en de beschikbare ruimte. Denk ook na over de toekomst van je tuin.

Stap 4: Maak een plan

Maak vervolgens een plan. Zet alles wat je hebt bedacht op papier of maak gebruik van een tuinontwerp programma. Let hierbij goed op de afmetingen, de ligging van je tuin en de eventuele aanpassingen die je moet maken. Nu je weet wat je wilt en je hebt een duidelijk plan, is het tijd om aan de slag te gaan met het daadwerkelijke ontwerp van je tuin. Bedenk bijvoorbeeld welke planten je wilt gebruiken en waar je ze wilt plaatsen. Ook kun je nadenken over eventuele extra’s die je wilt toevoegen, zoals een vijver of een tuinset. Als je alles hebt uitgedacht, kun je aan de slag met het uitzoeken van de materialen die je nodig hebt.

Stap 5: Ga aan de slag

Als je alles hebt bedacht en gepland, is het tijd om aan de slag te gaan. Doe alles rustig aan en maak gebruik van de hulp van vrienden of familie als je dat nodig vindt. Werk hard en geniet vervolgens van je prachtige tuin!