Nieuwe fiets kopen? Zo pak je dat aan!

Een nieuwe fiets kopen is een spannende aangelegenheid. Er zijn zoveel verschillende soorten en merken op de markt, dat het soms moeilijk kan zijn om de juiste keuze te maken. Bovendien moet je rekening houden met je budget en je eigen wensen en behoeftes. In deze blog lees je tips waar je op moet letten bij het aanschaffen van een nieuwe fiets.

Wat voor soort fiets heb je nodig?

Allereerst is het belangrijk om te bepalen welk soort fiets je nodig hebt. Wil je vooral lekker toeren door het bos of de duinen, of ga je vooral hardlopen of mountainbiken? Als je vooral recreatief wilt fietsen, is een normale transportfiets of stadsfiets vaak voldoende. Ga je vooral hardlopen of mountainbiken, dan heb je een ander soort fiets nodig. Hieronder een aantal verschillende fietsen op een rijtje:

 • Racefiets
  Een racefiets is ideaal voor lange afstanden, door het aerodynamische frame en de lichte constructie. Je gaat er echter wel wat moeilijker mee door de stad.
 • Mountainbike
  Een mountainbike is stevig en heeft veel grip, waardoor je makkelijk over oneffen terrein kunt rijden. Het is echter wel een zwaardere fiets, waardoor je minder snel bent.
 • Stadsfiets
  Een stadsfiets is een fijne allround fiets, die je makkelijk door de stad kunt sturen. Het is echter niet geschikt voor lange afstanden of oneffen terrein.
 • Hybride fiets
  Een hybride fiets is een mix tussen een racefiets en een citybike. Het is lichter dan een citybike, maar heeft wel wat meer grip dan een racefiets.

Maat en budget

Daarnaast is het belangrijk om te bepalen welke maat fiets je nodig hebt. Fietsenmakers kijken hierbij naar je lichaamslengte en zullen je adviseren over de juiste maat.

Vervolgens is het belangrijk om te bepalen welk budget je hebt voor je nieuwe fiets. Fietsen kunnen namelijk erg in prijs verschillen is het verstandig om van te voren even te kijken welke prijsklasse je wilt. Als je een bepaald budget hebt, is het verstandig om hiernaar te kijken bij het uitzoeken van je fiets.

Fiets onderhouden

Als je eenmaal een fiets hebt gevonden die je aanspreekt, is het belangrijk om deze goed te onderhouden. Zorg ervoor dat je de banden regelmatig controleert en op tijd bijpompt. Ook is het aan te raden om de ketting en de derailleur regelmatig te smeren, om zo problemen met het schakelen te voorkomen. Controleer ook de remmen en zorg ervoor dat ze goed werken. Als je remmen niet goed werken, kan je fiets onbestuurbaar worden en een ongeluk veroorzaken.