Kaas, kaas en nog eens kaas

Het perfecte kaasplankje

Het paasweekend is weer in zicht. Een van mijn favoriete hapjes blijft het kaasplankje. Maar een goed kaasplankje samenstellen is een kunst op zich. Wat komt er nu allemaal bij kijken? En hoe zorg je dat iedereen smult van jouw kaasplankje?

Een goed kaasplankje is een zoektocht naar de juiste balans. Vaak kan je kaasboer je daar goed bij op weg helpen. Maar met deze tips kun je ook zelf aan de slag gaan.

De kaascategorieën

Overdaad schaadt. Met vier of vijf kazen, wat zoets, nootjes en toast heb je vaak genoeg. Wel zijn er een aantal categorieën. Zorg dat je uit iedere categorie een kaasje kiest voor een gevarieerd plankje.

Geit of schaap

De eerste categorie is geiten- of schapenkaas. Een geitenkaas kopen is altijd een goed idee voor een kaasplankje, omdat de zachte smaak met een klein zuurtje altijd verfrissend werkt. Wil je iets anders, dan kun je ook gaan voor een harde schapenkaas.

Witschimmel

De tweede categorie? Witschimmelkaas. Witschimmel is een categorie met een volle en romige structuur. Het is een witte kaas, soms met een donzig schimmellaagje. Vaak wordt er gekozen voor brie of camembert. Maar ook in de categorie brie zijn veel verschillen. Zo is de brie de Meaux altijd vrij mild en romig, waar een Melun brie veel pittiger is. Eens wat anders? Kies dan voor een Chaource, een rond kaasje dat een nootahtig smaakje heeft en smelt op de tong.

Kaas met een bite

Naast deze zachte kaasjes wil je ook een harde of halfharde kaas op je plankje serveren. Voor de bite. De smaak kan mild of juist pittig zijn. Denk bijvoorbeeld aan een pittige oude kaas met korreltjes zout. Maar je kunt ook voor een Zwitserse Emmenthaler gaan, voor een zachtersmaakje. Een Spaanse Manchego is juist weer heel complex van smaak. En een Cheddar kan heerlijk brokkelen.

Het rode korstje

Kaascategorie nummer vier is de rode korstkaas. Vaak goede instapkaasjes voor mensen die niet dol zijn op extreme smaken, zoals de Port Salut of de Chaumes. Maar je kan juist ook inpakken met een goede stinkkaas die heerlijk uitloopt op je plank. Bijvoorbeeld de Munster of Pont-l’Èvêque.

Intens blauw

Tenslotte mag er geen blauwe kaas ontbreken op je kaasplank. Een blauwe kaas heeft altijd een intense smaak door de schimmel. De structuur kan enorm verschillen. Zo is de Gorgonzola boterachtig zacht. De Roquefort is juist heel stevig en zout. Houd je niet zo van die intense amaak? Kies dan bijvoorbeeld voor een Gormas, waar laagjes mascarpone de intensiteit van de blauwe kaas een beetje in toom houden.

Nog een super belangrijke tip voor ieder kaasplankje: laat je kaas op kamertemperatuur komen, door de kaas een half uur van te voren al uit de koelkast te halen. Langer is vaak geen goed idee, omdat kazen te veel uiteen kunnen lopen, zweterig worden of minder ferm.