Vier voordelen van online therapie

Tot voor kort werd online therapie vaak niet serieus genomen in het werkveld van psychologie. Maar dankzij de komst van nieuwe technieken en door de nieuwe corona pandemie lijkt online zorg ineens een uitkomst voor veel patiënten te zijn geworden. De voordelen van online therapie blijven het zelfde als traditionele therapie. Je krijgt de hulp die je nodig hebt en je weet dat alles wat je bespreekt tussen jou en je therapeut blijft. Sommige mensen voelen zich misschien niet comfortabel bij het idee: online psycholoog. Voor hen wil ik wat unieke en misschien verrassende voordelen noemen die uitkomst bieden.

1. Tijd

Als je eerder psychologische ondersteuning hebt gehad op de traditionele wijze, zal je misschien hebben opgemerkt dat het op en neer reizen naar het kantoor van je therapeut veel tijd kan kosten. Je moet immers op de kliniek zijn voor je sessie start. Je besteed dus veel tijd aan verkeer en pendelen. Ik heb van vrienden gehoord, die niet in de stad woonden, dat zij soms een uur extra reistijd van te voren inplande, om maar zeker te weten op tijd te zijn. Deze extra reistijd voor en na de sessie kan je juist extra nerveus en gestresst maken, wat misschien het effect van de therapie zelf schaadt. Een van de grootste voordelen van online therapie is daarom het wegvallen van reizen en bijkomende stress.

2. Comfortabel

Dit is echt een groot voordeel! Om als therapeut een sessie goed te laten verlopen, is het van belang dat de patiënt zich op zijn gemakt voelt. Er is natuurlijk niets comfortabeler dan je eigen huisje. Je therapeut zal minder tijd nodig hebben om te zorgen dat jij je op je gemak voelt. En daarmee heb je dus extra tijd voor efficiënte coaching. Online therapie is zo erg productief!

 3. Geheimhouding en anonimiteit

Veel mensen vragen zich af of de data online wel goed beschermd is. Net als in traditionele therapievormen, geldt een strikte geheimhoudingsverklaring. Alle data en informatie uit het gesprek tussen jou en je psycholoog is dus extreem goed beveiligd. Een bijkomend voordeel is de anonimiteit. Niemand hoeft te weten dat je naar de psycholoog gaat, en niemand kan je daar zien of treffen. Je kunt nu zelfs eenvoudig kiezen voor anonieme therapie.

4. Reisrestricties

Hoewel de prijzen van online en offline  therapie misschien niet al te verschillend zijn, is er wel een grote kostenbesparing: reiskosten! Besteed geen geld meer aan benzine, een taxi, bus of trein. Je kunt de therapie lekker vanuit huis doen en bespaar op je reiskosten. Bijkomend voordeel is dat je echt kunt kiezen voor de therapeut die het beste bij jou past. Afstand speelt immers geen rol meer. Zit jouw favoriete therapeut in Canada? Ineens is dat geen probleem meer!

Het idee is misschien wennen, maar er zijn veel voordelen aan online therapie.