Vive la France

Frankrijk, ongetwijfeld ben je er wel eens geweest of doorheen gereden op weg naar Spanje. Frankrijk is bij veel Nederlanders een geliefd land. Zon, zee, strand, leuke dorpjes en heerlijke streekgerechten zijn voor velen een reden om regelmatig naar Frankrijk af te reizen. Frankrijk is een republiek en heeft rond de 67 miljoen inwoners. Frankrijk is qua oppervlakte het grootste land van West-Europa en ongeveer 13 keer zo groot als ons land. Je kunt je voorstellen dat er in verhouding met ons te volgebouwde land in Frankrijk nog wel veel ruimte is voor prachtige natuurgebieden. Populaire streken in Frankrijk zijn de Provence, de Cote d’azur, Bretagne en de Dordogne. We kennen Frankrijk naast de mooie vakantiebestemmingen ook vooral van de kazen, de wijnen en de champagne. Waar je ook bent in iedere streek is wel een heerlijke streekwijn of kaas te verkrijgen. In de grote supermarkten weet je vaak niet waar je het zoeken moet zo groot is de keuze.

Franse wijn

In Frankrijk zijn tal van wijnstreken te onderscheiden, die allemaal hun eigen specifieke soorten wijn produceren. Deze moeten weer aan strikte eisen voldoen, zodat zij als wijn uit de betreffende streek op de markt mogen worden gebracht. Frankrijk is zowel zowel qua productie als omzet één van de grootste wijnproducenten ter wereld is. Een aantal grote en bekende wijnstreken zijn de Bordeaux, de Languedoc, de Elzas, de Loire en de Bourgogne. De druivenoogst vindt jaarlijks plaats tussen augustus en oktober afhankelijk van de druivensoort en het aantal zonne-uren dat er geweest is. In Frankrijk zijn er veel wijnregio’s. Met meer dan 5.000 druivensoorten om te plukken uit de dertien verschillende wijnregio's, is het niet verwonderlijk dat je met het plukken in Frankrijk een lagere kans hebt op een slechte fles wijn. De wijn is niet voor niets zo geliefd.

Het oogsten van de druiven

Er zijn tegenwoordig steeds meer Franse wijnhuizen die met een machine oogsten, waardoor de productie sneller en goedkoper wordt. Dit kan soms leiden tot verminderde kwaliteit en daarom oogsten vele wijnboeren nog steeds alleen met de hand. Dit is wel kostbaarder en arbeidsintensiever vandaar dat dit vaak voor de duurdere wijnsoorten wordt gedaan. De meeste van de beste Franse wijnen komen uit de regio Bordeaux. Deze regio produceert tot 850 miljoen flessen per jaar. Veel van deze wijn wordt geëxporteerd naar het buitenland. Na de oogst worden de flessen in een wijndoos gedaan en gaan ze op transport zodat er wereldwijd van de heerlijke wijn genoten kan worden.