Zo draag je als particulier bij aan een groenere toekomst!

Bij de meeste van ons is het inmiddels goed doorgedrongen dat we het milieu niet langer te zwaar moeten belasten. Zowel bedrijven als particulieren dienen hier zorg voor te dragen. Zo moeten bedrijven onderzoeken hoe ze zo min mogelijk CO2 kunnen uitstoten. Los dat dit vanuit eigen initiatief moet komen, zorgt de overheid ook voor (financiële) prikkels. Als particulier is er daarentegen minder een rode draad en is het vooral aan henzelf om te bepalen wat voor bijdrage zij willen leveren en vooral ook hoe je dit moet organiseren. 

 

Maak wat vaker gebruik van de fiets en laat de auto staan

 

Het is al jaren bekend dat de uitlaatgassen van auto’s schadelijk zijn voor het milieu. Als particulier kun je dit beperken door wat vaker de fiets te pakken. Daarnaast zou je voor grotere afstanden gebruik kunnen maken van de trein. Mocht de eindbestemming zich niet dicht bij een station of bushalte bevinden, dan kun je eventueel voor het laatste stukje een auto huren Amsterdam Noord. De meest eenvoudige manier om dit te organiseren, is door gebruik te maken van een deelauto. Deelauto’s staan in diverse grote steden en worden beheerd door een bedrijf. Een ander groot voordeel is dat de auto’s eenvoudig te vinden zijn via de app. Zo is bijvoorbeeld een auto huren Den Haag erg eenvoudig. Zorg er wel voor dat je van te voren de auto reserveert. Daarmee voorkom je dat iemand anders ermee vandoor gaat. 

Kijk of je het huis kunt verduurzamen

Maandelijks gebruikt men gemiddeld zeer veel energie om het huis en het water warm te krijgen. Om minder CO2 uit te stoten, zou je er bijvoorbeeld voor kunnen kiezen om het huis beter te isoleren. Hierdoor blijft het warmer in huis en kost het minder geld om het huis warm te stoken. Naast de isolatie is het ook aan te raden om zonnepanelen op het dak te plaatsen. Je wint op die manier je eigen energie en dat levert meerdere voordelen op. Allereerst is het minder belastend voor het milieu. Ten tweede bespaar je er op een redelijk eenvoudige manier erg wat geld mee. Mocht je zonnepanelen willen kopen dan is het verstandig om te kijken naar welke subsidies er momenteel mogelijk zijn. Een voorbeeld van zo’n subsidie is dat je geen BTW hoeft te betalen. Daarnaast zijn er vaak ook nog andere voordelige regelingen.