Authentieke Kelim kleden worden steeds zeldzamer

De technieken waarmee Kelim kleden met de hand worden geknoopt zijn bijna net zo oud als de beschaving zelf. De mooiste Kelim kleden zijn natuurlijk de rozenkelims, deze handgeweven kleden uit Moldavië zijn bedekt met bloeiende motieven op een achtergrond van donkere kleuren. De rozenkelim wordt al eeuwenlang traditioneel met de hand geknoopt door de vrouwen van Moldavië. Ongeveer vijfendertig jaar geleden is de productie van authentieke rozenkelims echter gestopt. Sindsdien zijn traditionele rozenkelims steeds moeilijker te vinden. Terwijl een Ziegler tapijt tegenwoordig in hetzelfde jaar dat je hem koopt afgewerkt kan zijn, is elke rozenkelim een dertigplusser. Heb jij altijd al een authentiek handgeknoopt kleed in je woonkamer willen hebben? Lees meer en ontdek alles dat je moet weten over Kelim en Ziegler tapijt voordat je er een aanschaft.

Het verschil tussen een Kelim en een Ziegler tapijt

Vergeleken met een Kelim is een Ziegler tapijt iets minder fel. De randen zijn minder gerafeld en meestal is er minder contrast tussen lichte en donkere kleuren. Ziegler kleden zijn vernoemd naar de fabrikant die de traditionele Midden-Oosterse kleden in de vroege 20e eeuw aanpaste aan de smaak van de Europeanen en de Amerikanen. Toen de rustgevende inrichting van woonkamers populair werd in de jaren tachtig, werden de doffe Ziegler kleden erg populair. Tegenwoordig past dit kleed perfect bij een woonkamer met een Scandinavische of moderne smaak. Een Kelim kleed heeft iets meer felle kleuren en contrasten, de patronen zijn iets wilder en minder abstract. Of een Kelim of Ziegler tapijt duurder of goedkoper is hangt af van het individuele kleed. Als het gaat om een bijzonder oud kleed in uitstekende staat met een bijzonder mooi patroon zal het kleed duurder uitvallen, of het nu een Ziegler of een rozenkelim is. Het belangrijkste is dat het kleed goed past bij jouw lifestyle en bij de inrichting van je woonkamer.

Een tapijt in de context van jouw huis

Er zijn tegenwoordig een aantal hippe manieren om je woonkamer in te richten die goed passen bij deze tapijten. Wat deze home decoratiestijlen met elkaar gemeen hebben is het creëren van ruimte, rust en positiviteit voor de bewoner. De landelijke, Scandinavische en moderne stijl maken allemaal zo veel mogelijk gebruik van lichte kleuren. In het midden van de woonkamer, of op de vloer in het kantoor van een huis in deze stijlen, staat een licht gekleurd Ziegler tapijt helemaal perfect. Een rozenkelim met haar sterke contrasten en gedetailleerde bloemenpatronen past veel beter bij een klassieke woonkamer waar tierelantijntjes meer op hun plek zijn. Een rozenkelim past ook heel erg goed in een industriële woonkamer, in deze stijl wordt zo veel mogelijk ruimte opengelaten en worden er een paar opvallende meubels en accessoires geplaatst, zoals een leren bank of een opvallend traditioneel tapijt.