Van sport tot voeding

Of je nu al een tijd naar de sportschool gaat of pas net begonnen bent met trainen; én of je nu graag een beetje wil afvallen en wat spiermassa wil opbouwen, of jezelf helemaal wil aftrainen… Kortom, waarom je ook naar de sportschool gaat: denk je ook aan je voeding? De relatie tussen sporten en eten is nauwer dan menig van ons denkt. Helaas is je spieropbouw niet gegarandeerd met een flinke dosis creatine monohydraat kopen of bcaa amino, al kan het wel het proces versnellen. Gelukkig zijn hier alle ins-en-outs over de complexe relatie tussen voeding en sporten, én wat makkelijke tips om het proces overzichtelijk en ook nog eens leuk te maken. Leg even die gewichten neer en lees mee!

De inner workings 

Je kan je lichaam zien als een machine (alleen voor deze vergelijking, alsjeblieft!). De functie van die machine is bewegen, maar de brandstof is voeding. De functie werkt niet zonder de brandstof, én ook nog eens niet zonder een goede variatie in brandstof. Dit is waar deze metafoor een beetje uit elkaar begint te vallen, dus we laten hem voor nu met rust. De vergelijking klopt wel; als je meer wil sporten moet je zorgen dat je genoeg binnenkrijgt om die verandering in regime te kunnen verantwoorden aan al je spieren. Dit geldt overigens ook voor afvallen. Sommige mensen geloven dat, wanneer je gewicht kwijt wil raken, je minder moet gaat eten, maar niets is minder waar. Je moet zorgen dat je gezond en gevarieerd eet, maar zeker als je meer gaat sporten om je doelgewicht te behalen, moet je ook zorgen dat je lichaam genoeg eten én vooral ook genoeg calorieën binnenkrijgt om al die nieuwe beweging te kunnen voorzien van brandstof. Anders zul je zien dat je inderdaad misschien wel erg snel afvalt, maar je zult je er niet beter door gaan voelen én het is niet het soort afvallen wat lang houdbaar is: je lichaam is namelijk dan niet gezond meer. Je wil gezond afvallen, net zoals je gezond spiermassa op wil bouwen. 

Brandstoftoevoer 

Voor het opbouwen van spiermassa is voeding minstens net zo belangrijk. Waar je bij een paar kilo’s afvallen wil zorgen dat je dat op een gezonde manier doet, met genoeg brandstof in je lichaam, wil je bij het opbouwen van spiermassa juist eigenlijk langzaamaan al gaan eten voor de brandstof die je nog gaat verbranden. Hoe meer spiermassa je opbouwt, hoe meer calorieën je ook moet gaan eten, want je gaat simpelweg steeds meer verbruiken omdat je trainingsregime steeds zwaarder wordt. Hiervoor kunnen proteïneshakes en poeders helpen, zoals creatine monohydraat kopen en bcaa amino, maar iets wat ook kan helpen is meal planning. Dit hoef je niet eens allemaal zelf te willen doen; er zijn online allerlei services te vinden die je hier graag mee helpen, en zelfs waarbij er volledige maaltijden voor de hele week worden thuisbezorgd. 

 

Kortom, de relatie tussen sport en voeding is complex, en je lichaam heeft genoeg van beide nodig om goed te kunnen functioneren. Jij kan dit!