Wat aan te schaffen voor de kat

Jullie gaan een jong katje aanschaffen, wat leuk! Of wellicht haal je wel een wat ouder exemplaar uit het asiel. Enorm leuk zo’n nieuw huisdier, maar wat moet je hier allemaal voor aanschaffen? Dit kan nog wel eens meer zijn dan je van tevoren zou bedenken!

Eten

Katten moeten net als mensen eten. Zeker voor kleine katjes is het belangrijk dat je het juiste kattenvoer aanschaft. Zo zijn er vele verschillende soorten kattenvoer voor een selectie aan katten. Speciaal voor de kleintjes heb je voer omschreven met junior. Hier zit een hoger gehalte aan bepaalde voedingsstoffen in wat ze helpt met de groei tijdens het eerste jaar. Later gaan ze over op de adult of misschien wel speciaal voer voor katten die binnen wonen en dus niet naar buiten gaan. Naast het voer heb je uiteraard ook de bakjes nodig waar je het voer en drinkwater in kunt doen voor de kat. En snoepjes! Deze kun je gebruiken bij het aanleren van het gewenste gedrag van de kat. Belonen van goed gedrag werkt vaak beter dan het afstraffen van ongewenst gedrag. Mocht je de kat af en toe toch willen straffen dan kun je bijvoorbeeld een plantenspuit met wat water klaarzetten. Katten houden er helemaal niet van om natgespoten te worden en zullen meestal dan ook snel ophouden met het vertonen van het ongewenste gedrag.

Plassen

Een vaak wat minder leuk klusje is het bijhouden van de kattenbak. Toch zul je er eentje aan moeten schaffen wanneer je aan een kat begint. De kat zal de eerste weken namelijk erg moeten wennen aan zijn nieuwe omgeving. Het is niet verstandig om hem of haar meteen al naar buiten te laten. Daarom heb je dus een kattenbak nodig met kattengrit. Ook hierin heb je vele verschillende soorten. Van hout tot aan een absorberende korrel die niet stuiven. Doe zelf even onderzoek naar wat het meest geschikt lijkt, of vraag het aan de medewerker van de dierenwinkel.

Slapen

Katten zijn vaak erg gehecht aan hun privacy. Een eigen plekje om te slapen is dan ook zeker iets wat je ze moet bieden. Je kunt denken aan een kattenmand of een kleed die speciaal voor de kat is. Ze zullen uiteindelijk hun eigen plekje wel vinden, maar het is toch fijn als ze iets hebben wat van hun zelf is. Heb je de mogelijkheid om een stukje stof van de deken mee te krijgen waar ze bij mama poes op hebben gelegen dan is dat zeer aan te raden. Leg deze dan in hun nieuwe mandje, de vertrouwde geur maakt dat dit ze gerust stelt.

Spelen

Zeker jonge katten zullen hun energie kwijt moeten. Het is erg belangrijk om speeltjes te kopen waarmee je de zintuigen van je kat prikkelt. De kans is groot dat ze voorkeur zullen hebben voor één bepaald speeltje. Maar zo af en toe eens wat nieuws aanschaffen is ook leuk. De zogenaamde hengel werkt meestal erg goed voor de kleintjes. Al zul je ook zien dat ze zich kunnen vermaken met compleet andere dingen. Bij mij in huis zijn dat mijn haarelastiekjes. Tot slot is het belangrijk om een krabpaal aan te schaffen. Zo voorkom je dat ze hun nagels gaan scherpen aan je meubels!